Denis-Ortmans house

Description

Denis-Ortmans house

Slideshow-Projet

Description

Denis-Ortmans house

The design for the Denis-Ortmans house arose from discussions concerning the scope of possibilities for single-family dwellings that respect the rules of sustainable development. We used cutting-edge technology to create a structure that was economical and environmentally friendly, provided a comfortable living space, and which reflected an informed approach to contemporary design.

Many observers have pointed out that the market for single-family houses is almost completely dominated by firms specialising in turnkey projects. These detached houses are modelled on traditional homes, and use recycled bricks, false beams, concrete roof tiles, skylights, etc. Taken individually, such constructions hardly merit discussion, but their proliferation blights both rural and peri-urban areas. Moreover, the materials and construction methods used are, more often than not, polluting (substantial waste and excess materials often buried on site, impermeable soil, etc.). The houses themselves are totally divorced from sustainable development practices both in terms of how they function and how they age over time. This lack of ecological awareness goes hand in hand with another drawback – these structures are out of step with changes in contemporary lifestyles.

The Denis-Ortmans house offers an alternative to such an approach.

The completely pre-fabricated house was assembled on a set of foundation pillars in the middle of a field. The technical solutions are quite simple. For example, the interior module and flooring are concrete and thus help regulate the temperature inside through thermal inertia. To minimise the size of the living areas, traditional practices were used, such as placing the bed in an alcove and the use of sliding partitions, particularly to separate off the master bedroom (4 sq. m) and the library. The house is in harmony with its surroundings, providing its inhabitants with a close relationship to nature. On the south and west sides, cabling stretched in front of the windows is used to support grape vines. In the summer, the vegetation prevents the structure from overheating and blocks sightlines from the road, and the interior benefits from the play of shadows and light.

We worked with the artist Jean Glibert to establish the house's colour schemes.

Technical sheet

Rue Victor Close 81
4800 Jehanster
2000

Construction of a single family dwelling.

Structural engineering : Ney and Partners
Artist : Jean Glibert
Photographers : Jean-Paul Legros & Serge Anton
Carcass work : Daniel Stoffels
Steel frame : Bemelmans – Balancier et Fils
Glazing and metallic frames: FMP
Roof covering: Vincent Piront Toiture Bardage
Heating - drainage: Bas
Finishing: Jamar Stephan
glass and steel house
"Highly Commended", lors du concours international organisé par AR+D, Emerging Architecture, The Architectural Review
Nomination au trophée Bénélux de la Galvanisation 2000
Euro Belgian Architectural Award 2001
Prix construction Acier 2002

Localization

Latitude: 50° 33' 32.04" N
Longitude: 5° 52' 36.3" E

Related projects

Centre for Group Dynamics and Institutional Analysis
© Serge Brison / www.sergebrison.com
Electricity sub-station
© Daylight
Millenium tower
© Jean-Paul Legros
Abbatial palace of the Val Saint-Lambert
© Serge Brison / www.sergebrison.com
Kempart loft
© Serge Brison / www.sergebrison.com
Welkenraedt Funeral Centre
© Serge Brison / www.sergebrison.com